fi en

Hej! Jag är jätte glad att du har hittat min blogg! Även om mitt modersmål är finska, tycker jag det är viktigt att utdela information också på svenska! Åbo är ju tvåspråkig. Ändå hoppas jag att ni alla förstår att det mesta ska bli på finska. 

För att börja med vill jag tacka Juha Auvinen, Kristo Aho och Tapani Harkila för att ha hjälpt till så mycket med svenska översättningen av den här web-sidan. Tack grabbar! Det skulle ha tagit enormt tid att översätta allt själv. 

Jag är inte tvåspråkig. Inte ens nära. Min pappa hade svenska som modersmål, men han talade aldrig svenska hemma. Men min farmor dvs. Fammu kom från skärgården och talade nästan endast svenska med mig när jag var barn. Det är just därför jag aldrig har haft större problem med att lära mig tala svenska, (att skriva, det är lite svårare, man har ju inte så många möjligheter att öva). Dessutom, viktigaste av allt, har jag aldrig riktigt förstått dem som talar om tvångssvenska. Naturligtvist förstår jag att vara tvungen är sällan bra. Men varför känner sig vissa vara tvungna istället för att vara privilegierad?

Orsaken därtill är kanske den, att vi alla som tycker om det tvåspråkig Finland, inte har gjort ett bra jobb och berättat de andra vilket privilegium det är att kunna tala många olika språk. För mig har det alltid varit självklart att jag vill lära mig tala engelska och svenska. Men hur skulle vi kunna inspirera flera människor att studera språk? Jag anser att vi borde ha mer språkundervisning redan på dagis. Och inte bara svenska utan också engelska, tyska, ryska eller vilket språk som helst. På de sättet, tror jag, skulle våra barn förhålla sig mer positivt till olika språk och kulturer. Mitt råd är att vi borde koncentrera oss mera på att tala och mindre på att skriva och läsa. Allting måste heller inte vara perfekt. Det viktigaste är att försöka. Man lär sig nog om man vill, men det är svårt att kunna vilja om någon påpekar hela tiden alla misstag man har gjort. 

Språket är i direkt kontakt med utbildning och internationalism, som båda är något som jag vill främja i Åbo. Det framgår av mina konkreta idéer som jag hoppas du vill läsa mera om! Jag anser, att oavsett om du är finlandssvensk, tvåspråkig (vilka två språk som helst) eller finskspråkig som jag, borde du vara stolt över att få bo i den vackraste och mest internationella tvåspråkiga staden i Finland. 

Jag önskar er alla en vackert vår. Glöm inte att rösta. Kanske det är mig du röstar på, kanske är det någon annan, men det viktigaste for oss som sysslar med våra gemensamma ärenden är att du gör det! 

 

 

 

 

Se även

07.03. 2017

Jag heter Kimmo!

24.02. 2017

Tvåspråkigheten gynnar Åbo

23.02. 2017

Blogg och Vlogg är på kommande...

Kontakta mig!

Lomake lähetetty

Tack för att du har tagit kontakt!