en sv

Kirjoitin alla olevan vastineen Elinan Sandelinin (vas) mielipidekirjoitukseen Turkulaisessa.

Valinnan vapaus ei ole yhdenvertaisuuden vastakohta

Elina Sandelin on Turkulaisen mielipidekirjoituksessaan 13.2.2017 huolissaan varhaiskasvatuksen hivuttautumisesta päivähoitoyhtiöiden käsiin. Huoli on yhteinen, lastemme palvelut on turvattava. Minustakin olisi hienoa, jos kunta ja pienet paikalliset toimijat voisivat vastata kysyntään. On kuitenkin muistettava, että Turku on suuri kaupunki, jossa elää valtava määrä perheitä erilaisine muuttuvine tarpeineen ja elämäntilanteineen.

Diversiteetin esittämään haasteeseen on mahdollista vastata ainoastaan diversiteetillä. Viime vuosina Turun kaupunki on kuitenkin ollut pakotettu eri syistä sulkemaan päiväkotejaan. Varsinkaan silloin kun julkinen tarjonta ei varmuudella kykene vastaamaan olosuhteiden muutoksiin, ei välttämättä ole oikea aika väheksyä mitään palveluntuottajia. Julkisen kanssa rinnakkainen elinvoimainen yksityinen päivähoito onkin ainoa realistinen keino tarjota tarvittu jousto ja sisällöllinen monipuolisuus.

Sandelin vaikuttaa arvostavan sitä, että kunnallinen päivähoito ei voi valita asiakkaitaan. Meidän perheemme kohdalla näin kuitenkin käytännössä tapahtui. Lapsiltamme suljettiin nenän edestä alueellamme sijainnut kunnallinen päiväkoti, ja heidät ohjattiin hätäratkaisuna useiden kilometrien päässä sijaitsevaan julkiseen yksikköön. Ilman alueellamme sijaitsevaa yksityistä päiväkotia perheemme olisi joutunut valitsemaan ajankäytöllisesti mahdottoman tilanteen tai toisen auton hankkimisen väliltä. Mikä pahinta, lapsemme eivät olisi saaneet tutustua alueemme muihin lapsiin. Nyt viimeisimpänä kaupunki on kuitenkin päättänyt, että kyseisen päiväkodin eskari on liian pieni, joten lapsemme joutunee taas siirtymään uuteen paikkaan. Se siitä lapsen edusta.

Yritystoiminta tuntuu yhdistyvän joidenkin mielissä palvelun laadusta tinkivään ahneuteen. Joku toinen voi nähdä yksityisen päivähoidon ja koulutuksen vain varakkaiden etuna. Kumpikaan näistä myyteistä ei mielestäni pidä  paikkaansa. Lähes poikkeuksetta niin suuret kuin pienetkin yritykset saavat lopulta pitkän päälle aina parhaan tuoton tarjoamalla asiakkailleen jotakin, mitä nämä arvostavat enemmän kuin vastaavan hintaisia vaihtoehtoja. Ja ainakin meidän lastemme päiväkodissa sekä omassa opinahjossani Turun Steiner-koulussa oli ja on edelleen lapsia niin varakkaista kuin vähempiosaisistakin perheistä. Tasa-arvoisuuden kannalta yksityisellä päivähoidolla tai koulutuksella tuntuisi siis olevan kovin vähän merkitystä.

Voit halutessasi tutustua myös Sandelinin kirjoitukseen. 

 

Lue myös

05.04. 2017

Vaalikonevastaukset

05.04. 2017

Sohvaperuna kuorii ehdokkaan 248 - katso haastattelu!

03.04. 2017

Kuntapolitiikan Konkari-Hartialan ja Keltanokka-Kajanderin kohtaaminen

01.04. 2017

Kimmo haastattelee entistä opettajaansa opetusympäristön tilasta

27.03. 2017

Suomen Asianajajaliiton PJ:n haastattelu

23.03. 2017

Valaistusta Halisten lenkille, kiitos!

21.03. 2017

Erityislapsi vai erityinen lapsi?

19.03. 2017

Ikuisuuskysymykset video!

16.03. 2017

Vaaliteemojani

14.03. 2017

Kimmo haastattelee Kalle Sahlstedtia Turun liikuntamahdollisuuksista

08.03. 2017

Naisen paikka ei ole kotona

07.03. 2017

Hei! Mun nimi on Kimmo!

02.03. 2017

Vaalityön kuplassa kirkastuu ajatus perheiden ja yritysten arvosta

25.02. 2017

"Ekaa kertaa liivit päällä"

19.02. 2017

New Broiler in Town

19.02. 2017

Mielipidekirjoitukseni Turkulaisessa 16.2.2017: Valinnan vapaus ei ole yhdenvertaisuuden vastakohta

Ota Yhteyttä!

Lomake lähetetty

Kiitos yhteydenotosta, mikäli asianne kaipaa vastausta, otan yhteyttä mahdollisimman pikaisesti.